Via ferrata

Via ferrata

Via ferata je italijanski naziv za obezbeđenu planinsku stazu kroz teško pristupačne stenovite terene. Via ferata u prevodu znači — gvozdeni put. Sastoji se najčešće od metalnih nogostubaca, čeličnih sajli koje se pružaju uzduž puta, gvozdenih klinova i lestvica pričvršćenih za stenu. Ferata može biti horizontalna, vertikalna i sve između toga, a može se koristiti kako za uspon, tako i za silazak. Za korišćenje via ferate neophodna je fizička i psihička pripremljenost učesnika. Za ocenjivanje tehničke težine uspona postoji više skala na međunarodnom nivou.

Via ferrata je italijanski izraz za osigurane, odnosno klinčane planinarske puteve, koji se pod imenom "ferata" udomaćio i u našem planinarskom žargonu. Ona najjednostavnije rečeno predstavlja osiguranje i pomoć planinaru za sigurno napredovanje naizgled nepremostivim preprekama u planinama. Sastoje se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stenu, čelične sajle za osiguranje koja se pruža uzduž puta, lestvi i mostova. Sajla se takođe može koristiti i za napredovanje, ako je npr. stena skliska, ali bi to svakako trebalo izbegavati kako bi izbegli trenje sajle o ušicu klina i time potencijalno oštećenje klina.

Ferata može biti horizontalna, vertikalna i naravno sve između toga, a može se koristiti kako za uspon, tako i za silazak. Svaki planinar može penjati ferate, nije neophodno prethodno iskustvo. Ali feratu mora pažljivo birati, ovisno o njenoj težini, te započeti s penjanjem najlakših. Za krenuti na feratu potrebna vam je standardna planinarska oprema, plus kaciga, rukavice i pojas sa setom za ferate.

Iako su vrlo mali izgledi da će se na vas sručiti kamenje, i labavi kamenčić koji bi netko iznad vas slučajno mogao baciti pod sobom može prouzročiti ozbiljne posljedice za vas. Stoga je kaciga neophodna za kretanje ferate.

Pojas može biti penjački, s ili bez prsnog dijela, te pojas za celo telo. S ovim potonjim sprečavamo eventualno prevrtanje ako nam je na leđima težak ruksak. Postoje i pojasevi posebno dizajnirani za ferate. Na pojas se spaja najvažniji dio opreme specifičan za ferate, a to je amortizer enegije. On je neophodan!

Ekstremac

Copyright © 2024

All rights reserved

instagram iconfacebook iconyoutube icon

Prijavi se na listu i informisaćemo te o svim ekstremnim događajima i avanturama.