Zip line

Zip line

Naime, zip-line je postao posebno popularan u proteklh 15 godina, kada se veoma brzo proširio kao vid ekstremne zabave u prirodi, a što je vrlo uočljivo ako pogledate činjenicu da je na prostoru Amerike postojalo oko 20 zip-line destinacija, da bi se taj broj uvećao za oko 180 novih za svega desetak godina.

Verovali ili ne, zip-line kakvog danas poznajemo je spontano osmišljen i sproveden od strane biologa koji su pokušavali bez mešanja u samu životnu sredinu životinja, da posmatraju životinjski svet prašuma. Reklo bi se da je ovakav metod uradio plodom jer su na ovaj način biolozi bili visoko iznad samog habitata životinja i imali su priliku da beleže njihovo ponašanje bez ometanja i očiglednosti. Naravno da se slična tehnologija osmislila i dosta ranije, i bila je korišćena kao metod transporta u predelima visokih planinskih vrhova i nepristupačnih terena, ali današnju zip-line verziju su osmislili biolozi.

Oni su pronalazili najoptimalnije mesto da zategnu svoje kanape sa jednog na drugi kraj doline, kanjona ili šume, pri čemu su u nedostatku boljih težišta za rastezanje zip-line užeta povremeno koristili samo drveće. Ovo je posebno bilo izraženo u Kostariki gde su se prvi moderni zip lajnovi i pojavili, i na takav način uticali da nastane jedna od najpopularnijih ekstremnih aktivnosti u prirodi. Svakako, imajte na umu da je zip line u potpunosti bezbedan.

Zip-line zaista ima mnogo toga da ponudi, pogotovo onima koji žele da testiraju svoje granice i obožavaju avanture čiji je glavni sastojak adrenalinski naboj. Ne samo zbog toga što imate priliku da klizite iznad ogromnih prirodnih dubina ili iznad prostranstava stvorenih od strane čoveka, već i zbog toga to što je svaka zip-line destinacija posebna i svojstvena sama sebi.

Ekstremac

Copyright © 2024

All rights reserved

instagram iconfacebook iconyoutube icon

Prijavi se na listu i informisaćemo te o svim ekstremnim događajima i avanturama.